Skip to Content
Pattex
Ljepila od A do Ž

A

Otapalo koje se upotrebljava za otapanje ljepila na bazi vlakana i celuloze. Obično se koristi kao sredstvo za čišćenje, jer uspješno uklanja masnoće i tragove ljepila.

Sastojak akrilne kiseline, koji se koristi u proizvodnji akrilnih ljepila.

Osnovna sirovina koja se koristi za proizvodnju akrilnih ljepila.

B

Proizvod koji se može prirodno razgraditi i brzo postati elementom za gnojenje te pospješiti rast biljaka.

Materijal koji se koristi za brtvljenje. Materijal ne propušta zrak ili vodu, ne dopušta pomicanje materijala i pruža dobru izolaciju. Brtvila su elastičnija od montažnih ljepila.

C

Razina prianjanja, odnosno snaga ljepila koje se postiže odmah nakon lijepljenja (naziva se initial tack ili početno prianjanje).

D

Opisuje stanje pod kojim ljepilo za drvo posjeduje određene performanse. Unutarnji prostori u kojima temperatura samo povremeno i na kratko prelazi 50°C, a postotak vlage u drvetu je maksimalno 15%.

Opisuje stanje pod kojim ljepilo za drvo posjeduje određene performanse. Unutarnji prostori koji su povremeno izloženi vodi i visokoj vlazi, a postotak vlage u drvetu je maksimalno 18%.

Opisuje stanje pod kojim ljepilo za drvo posjeduje određene performanse. Unutarnji prostori koji su često izloženi vodi i visokoj vlazi i vanjski prostori koji nisu izloženi oborinama (npr. pod krovom ili ceradom).

Opisuje stanje pod kojim ljepilo za drvo posjeduje određene performanse. Unutarnji prostori koji su često i dugotrajno izloženi vodi i visokoj vlazi i vanjski prostori izloženi promjenama vremena.

E

Materijali, kao što su prirodne ili sintetske gume, koji se nakon izloženosti sili koja ih deformira, vraćaju u svoj izvorni oblik. (npr. latex, neopren, silikon, Flextec, PU…)

Epoksidalna ljepila se sastoje od dva dijela, smole i učvršćivača. Ona su vrlo cijenjena skupina ljepila zbog svoje izuzetne snage, svestranosti i visoke izdržljivost. Epoksidalna ljepila se uglavnom prodaju u cijevima i špricama.

Alkohol destiliran iz biljnog materijala, kao što su kukuruz i šećer. Može se koristiti za uklanjanje viška ljepila prije stvrdnjavanja.

F

Za fizikalni proces lijepljenja potrebna je tekućina (voda / otapalo) koja isparava ili promjena temperature (hlađenje nakon zagrijavanja).

Henkel je patentirao tehnologiju polimera koja nudi visoku fleksibilnost i svestranost u području lijepljenja i brtvljenja, čak i u ekstremnim uvjetima. Formulacija ne sadrži bez otapala i izocijanate. FlexTec formulacija postiže čvrstoću u reakciji s  vlagom.

G

Poznat kao suhozid ili zid od gipsanih ploča.

Horizontalna potpora iznad vrata ili prozora, koja je oslonac ostatku zida.

H

Asortiman ljepila za umjetnost i obrtništvo. Namijenjen je za većinu zanatskih materijala, uključujući papir, karton, tkaninu,  i staklo. Hobi ljepila su transparentna i ne ostavljaju vidljive tragove na površinama.

I

Daske koje su izrađene od sabijenih i zalijepljenih drvenih čestica.

Organski sastojak koji se koristi u proizvodnji ljepila, tekstila i izolacija. Može se pronaći u sadržaju PU formule, a otrovno je dok ne očvrsne (npr. PU pjena).

J

Vrsta ljepila koja se ne treba miješati s drugom komponentom radi stvrdnjavanja (primjenjivo na jedno-komponenta ljepila, za razliku od dvo-komponentnih epoksidalnih ljepila).

K

Glavni protein prisutan u mlijeku. Može se pronaći u ljepilo za drvo.

Kemijsko stvrdnjavanje ljepila zahtijeva kemijsku reakciju. Kemijska reakcija nastaje u kontaktu s vlagom ili s nekim drugim sastojkom ljepila. Ljepila koja kemijski stvrdnjavaju, mogu se mogu koristiti za sve materijale (upojne i neupojne) te se ne smanjuju u volumenu prilikom stvrdnjavanja. Flextec, epoksidi (kit / tekućine), poliuretan, cijanoakrilati i silikoni su primjeri kemijskog stvrdnjavanja ljepila.

Maksimalna razina čvrstoće koja se dostiže nakon propisanog vremena sušenja ljepila (uglavnom nakon 24 sata). Vidi Vrijeme sušenja.

Ljepila koja se nanose na obje površine koje se lijepe. Spoj se treba osušiti (otapalo treba ispariti) prije nego što se dvije površine fizički spoje.

Materijal koji se može naći unutar metalnih i plastičnih zidova, u većini hladnjaka i zamrzivača, ili iza papira, metala i drugih površina u sloju toplinske izolacije pločama.

L

Ljepilo koje se koristi za čvrsto lijepljenje različitih vrsta drva i materijala na bazi drveta. Često je na PU ili PVA bazi.

Proces nanošenja ljepila na predmet koje se lijepi.

M

Instrument za mjerenje tlaka u tekućini ili plinu.

Vrsta alkohola koji se ne smije piti, a koristi se za čišćenje različitih površina. Na primjer, prije nanošenja ljepila, uvjerite se da su površine sasvim čiste, potpuno suhe i bez masnoća, prašine, ulja i sl.

Koriste se za spajanje dva predmeta, zamjenjujući tradicionalne mehaničke spojeve kao što su čavli i vijci. Montažna ljepila dostupna su u kartušama..

Učvršćivanje (tj. kuhinjske police, ukrasne letvice i sl.)

N

Asortiman ljepila koja se bave specifičnim potrebama. Za svaki materijal, može se pronaći određeno ljepilo (koža, porculan, plastika, stiropor, obuća, guma, makete, tekstil…). Svako ljepilo je prilagođeno materijalu kako bi se osigurao najbolje lijepljenje.

Sintetička guma koje se može naći u sastojcima kontaktnih ljepila. Kontaktno ljepilo na neoprenskoj osnovi posebno se preporučuje za sklopove i furnire koji trebaju biti otporni na temperaturu do 120 ° C.

Materijali poput metala i plastike koji ne mogu apsorbirati tekućinu (npr. vodu, otapala). Ako su oba materijala koja se lijepe neupojna, obavezno je da ljepilo stvrdnjava kemijskim putem..

Izglađivanje poda do određene debljine.

O

Prekriven tankim slojem plastike.

Tekuća organska tvar koja posjeduje mogućnost otapanja druge tvari bez mijenjanja kemijskih svojstava. Neka otapala mogu biti štetna (npr. aceton, etanol)

Materijali koji su prekriveni tvari koja sprječava gorenje.

Materijal koji štiti od vlage i vode.

P

Ljepilo koje treba zagrijati / otopiti prije primjene. Ljepilo postaje čvrst tek kada se ohladi, što traje oko jedne minute, ovisno o materijalu. Ljepilo se koristi tako da se patrone ljepila umetnu u pištolj za lijepljenje. Pištolj koristi grijač za taljenje patrona. Pištolj za vruće lijepljenje ima visoku razinu transparentnosti, te je idealan za kreativne uratke i popravke.

Drveno vlakno srednje gustoće koji se uglavnom koristi za dekoriranje i opremanje.

Način postavljanja podova. Daske se postavljanju zajedno, bez prianjanja na tlo.

Način postavljanja parketa. Daske se postavljanju zajedno, bez prianjanja na tlo.

Početna snaga lijepljenja.

Sintetički, polimerni materijal male težine i otporan na vremenske uvjete i koroziju. Poliester se koristi za izradu vlakna, tekstila, plastike i ljepila.

Plastika niske gustoće na koju rijetko koje ljepilo može lijepiti. Mekša je od polipropilena (PP).

Makromolekula koja se sastoji od ponovljenog uzorka jedinica (monomera). Ljepila na bazi polimera su cijenjena zbog svoje svestranosti, fleksibilnosti, snage i malog skupljanje nakon sušenja.

Transparentna vrsta polimera.Polimetil se nalaze u Pištolju za vruće lijepljenje.

Plastika niske gustoće na koju rijetko koje ljepilo može lijepiti, zbog svoje jednopolarne površine. Prisutna je  u pakiranjima hrane, kućanskih aparata, automobilskoj industrija itd.

Formula na bazi polimera koja sadrži izocijanatne.

Bez boje, mirisa i okusa; koristi se za emulziji boje, ljepila i brtvila. Često se koristi u ljepilu za drvo.

Fleksibilna plastika glatke površine koja se koristi za izolaciju, telefonske kablove, vodene cijevi i crijeva.

Mekana, otporna i zapaljiva plastika (npr. vreće za smeće).

Svojstvo nekih ljepila koja omogućava popunjavanje praznina ili pukotina između dvije površine.

Sloj koji povećava prianjanje ljepila ili boje.

S

Molekula polimera od silicuma, kisika i organskog materijala. Silikonske formule su vodootporne, elastične i otporne na temperature. Silikoni isto stvrdnjavaju kemijskim putem, u kontaktu sa zrakom.

Ako ne koristite trenutačno ljepilo, potrebno je koristiti spojnicu (alat koji se koristi u stolariji ili građevini) kako bi se učvrstio predmet prilikom lijepljenja.

Tip plastike koja je svjetla, otporna na vlagu i ima odlična izolacijska svojstva. Sastoji se od 90% zraka, zbog čega je vrlo lagana. Pattex ljepilo stiropor se preporučuje za lijepljenje stiropora.

Kemijski proces u kojem ljepilo postiže konačnu čvrstoću. Stvrdnjavanje može zahtijevati vlagu ili neku drugu komponentu ljepila (npr. epoksi tehnologije).

Element koji prolazi kroz promjene tokom kemijske reakcije.

Proces u kojem se ljepilo stvrdnjava tijekom isparavanja vode ili otapala (npr. akrili, kontaktna ljepila).

T

Smola koja djeluje nakon pritiska na ljepilo(npr. Pattex Power Tape).

Plastični materijal koji je vrlo otporan na kemikalije, koroziju i oksidaciju. Može izdržati temperaturu do 250° C, a ništa se ne lijepi na njega. Koristi se u proizvodnji kemijske opreme, cjevovoda i za oblaganje posuđa

Vrsta plastike koja se može otopiti, ali prilikom sušenja se vraća se u kruto stanje (npr. Pištolj za vruće lijepljenje).

Tvar koja se postaje ljepljiva topljenjem - mora sezagrijati (npr. Pištolj za vruće lijepljenje).

Materijal koji se topi u vode (npr. šećer).

Trenutna rješenja za lijepljenje, koji se nazivaju  i cijanoakrilati. Postižu visoku konačnu čvrstoću u samo nekoliko sekundi. Prodaju se uglavnom u manjim pakiranjima.

TUV ISO certifikat predstavlja službenu potvrdu proizvoda od strane TUV-a (Technischer Überwachungsverein, odnosno tehnički pregled udruge). To uključuje i provjeru da proizvod zadovoljava najstrože europske propise i osigurava da su sastavne specifikacije ispravno navedene.

U

Koristi se za donji dio zida ili stupa koji je u kontaktu se podom.

Ljepila za kućanstvo s velikom snagom lijepljenja i univerzalnom primjenom. Koriste se za različite površine (upojne i neupojne), podnose različite uvjete i imaju veliku konačnu snagu lijepljenja. Ljepilo je svestrano, fleksibilno i  transparentno. Univerzalna ljepila sporije postižu konačnu čvrstoću od trenutačnih ljepila, ali imaju dužu izdržljivost i polivalentnost.

Materijal koji upija tekućinu (npr. vodu, otapala i sl.). Dobro upijajući materijali su npr. drvo i papir. Neka ljepila zahtijevaju upijajuću površinu kako bi se sasvim osušili (npr. akrili).

V

Mekani PVC

Vidi PVA

Materijal koji se sastoji od nekoliko istih slojeva zalijepljenih zajedno.

Spoj koji sadrži vodu, a najčešće podrazumijeva spoj bez otapala.

Uska čep i cijev s otvorom koji usmjerava i regulira protok ljepila.

Vrijeme koje je potrebno ljepilu za postizanje konačni čvrstoće. Ako se ljepilo ne suši dovoljno dugo (koliko je propisano u uputama), postoji mogućnost da neće biti sasvim funkcionalno.